Tyrkysová – barva z hlubin moře

Tyrkysová – pokládá se za barvu přátelství, sympatií a sebeznázornění, podporuje sebevědomí, fantazii, intuici, spontánnost a pospolitost.

V období, kdy na nás padá podzimní nálada – a to doslova – prostřednictvím nádherně barevného listí, které se snáší na zem z korun stromů, se možná zdá podivné hovořit o tyrkysové barvě, jejíž nálada se váže především k létu. Ale snad právě nyní je ten nejvhodnější čas, kdy si můžeme pomocí této živé a nespoutané barvy připomenout hřejivé teplo slunečních paprsků, období letních lásek, odpočinku, relaxace na pobřeží, houpání mořských vln i třpyt drobných zrnek písku.

Tyrkysová barva se nachází na rozhraní modré a zelené a spojuje v sobě blahodárné uklidňující účinky obou. Její jméno je odvozeno od léčivého krystalu tyrkysu. Tento posvátný minerál, který se od nepaměti využíval k výrobě ochranných amuletů, je znám svými léčebnými účinky. Detoxikuje organismus, vylepšuje imunitní systém, předchází migrénám, zklidňuje tělo i duši. Tyrkysová – tato krásná barva je nejchladnější barvou z celého barevného spektra. Sugeruje nám představu chladivých hloubek oceánu, barvu vápenných říček tekoucích z alpských vrcholů, barvu spodních vrstev ledovce. S tyrkysovou se setkáváme v mnoha různých variantách. Může být velmi sytá, tmavá, více do zelena, světlá, modřejší, pastelová.

Milovníci této barvy bývají hraví, kreativní, půvabní a šarmantní. Někdy však jsou také sobečtí a i oni, jako většina umělců, utíkají od reality ke svým snům a fantazii. Možná, že právě tam čerpají svůj smysl pro humor a nápady pro vynálezy. Ti jedinci, kteří naopak tyrkysovou rádi nemají, dávají o sobě nepřímo vědět, že mají těžkosti se sebepřijetím a seberealizací. Lidem stydlivým, těm, kteří mají problém vystoupit na veřejnosti, se doporučuje tyrkysovou obklopit. Pak mohou dokázat zvýtězit nad napětím, které tak často pociťují.

Tyrkysová barva v interiérovém designu není v našich krajích barvou příliš obvyklou. Jstě po ní nesaháme tak často jako po žluté, oranžové či zelené. Víme o ní, ale v prvním plánu nás málokdy napadne ji použít jako výmalbu či nátěr. Částečně je to způsobeno i tím, že to není barva základní, ale terciální. Tedy až „třetí v řadě“, což znamená, že je složena z primární modré a sekundární zelené.

Není to barva úplně jednoduchá, ale práce s ní je celkem snadná a hlavně – dokáže to v interiéru pěkně roztočit. Pochopitelně, pokud jí to umožníme. Mnohdy stačí i malá dávka tohoto životabudiče a ani nuda ani stres nemají v prostoru místo. Jak tedy na to?

TYRKYSOVÁ S BÍLOU – To je kombinace, která je typická pro interiéry, kde bývá většinu roku velmi teplo a je potřeba prostor pocitově ochladit. Bílá nádherně podpoří čistotu a chlad tyrkysové barvy. Může připomínat průzračnost ledu, čistotu křišťálu, akvamarínu. Pokud plánujeme použít tuto barevnou kombinaci v našich končinách, kde většinu roku máme spíše chladněji, musíme být obezřetní. Aby prostor nepůsobil příliš studeně, je lepší použít tyrkysovou barvu spíše v jižních, prosvětlených částech domu či bytu. Pokud pro její použití vybereme spíše více strukturované materiály, jako je například samet, vlna, kůže, dřevo, hrubé tkaniny, kožešiny, a tyto materiály budou v interiéru hojně zastoupeny i v barvě bílé, můžeme si být jisti, že výsledkem bude krásný, čistý prostor jako stvořený pro odpočinek a rozjímání.

TYRKYSOVÁ S LEVANDULOVOU A BLEDĚ RŮŽOVOU – Pro tuto ženskou a jemnou kombinaci použijeme barvy zjemněné bílou – tedy pastely, které můžeme drobnými doplňky v sytějším odstínu levandule trochu rozjasnit, aby kombinace nakonec nepůsobila až dětsky, naivně. Nábytek v bílé či narůžovělé barvě může být jak čistých strohých tvarů, tak i zdobný, inspirovaný francouzským venkovem.

TYRKYSOVÁ A ČERNOBÍLÁ – Taková kombinace je přece jen trochu výraznější, jistě použijeme i sytější tóny tyrkysové. Ta se bude s černou trochu přetahovat – jakmile bychom to přehnali s tyrkysovou, černá ji dokáže umírnit, dodá jí eleganci. Naopak, pokud jsme černé použili trochu moc, doplníme bílé dekorace, které naopak černou zjemní a místnosti dodají hloubku. Místnost v této barevné kombinaci rozhodně nebude působit nudně a nevýrazně. Naopak – získá pevné obrysy, jasné kontury.

TYRKYSOVÁ A HNĚDÁ SPOLU SE DŘEVEM – Mrazivé tóny ledu a vody dokáže teplá barva dřeva, kávy a čokolády v mžiku rozpustit jak v interiéru, tak i v nás. Pocit bezpečí sálající z těchto teplých barev přírody dokáže zneutralizovat chlad tyrkysové. Stejně působí i další teplé barvy od terakoty přes oranžovou až k překvapující žlutooranžové. Takový interiér bude působit domácky, nikdy však nepodlehne fádnosti a banalitě.

TYRKYSOVÁ A NEUTRÁLY – Neutrály myslíme barvy písku a vyplaveného, sluncem vyběleného dřeva. Jsou to barvy od krémové přes šedobéžovou, šedohnědou, vanilkovou až po šedou. Je to přirozené spojení, kdy přírodní neutrály nechají tyrkysovou vyniknout v celé její kráse. Tak jako písečná pláž se přirozeně prolíná s mořem či oceánem. Nejsou s tyrkysovou v kontrastu, nebojují s ní ani ji nepodporují v jejím chladu, jako to dělá bílá.

TYRKYSOVÁ A ZLATÁ – Tato kombinace se hodí pro vytvoření dojmu luxusu, pocitu tajemna. Pokud zlatou barvu použijeme na zdobných doplňcích, jako jsou zrcadla, dekorativní vázy, mísy, rámy obrazů, můžeme vytvořit dojem orientálního interiéru. Obzvlášť budou-li se v interiéru vyskytovat dřevěné, slonovinou intarzované či starožitné zařizovací předměty.

TYRKYSOVÁ A ŽLUTÁ, MODRÁ, RŮŽOVÁ – Mírně zašedlé odstíny těchto barev budou působit staromódním retro vzhledem odkazujícím k 50. létům. Použijeme-li je v jejich jasných, svěžích odstínech, získáme jiskřivý vzhled let 60. – tedy také retro. Pokud je naopak spojíme se stříbrnou, zlatou, ornamentem a dekorem a textiliemi, přeneseme interiér pocitově až do Orientu.

TYRKYSOVÁ A OHNIVÁ ČERVEŇ – Kombinace na základě teorie barevné harmonie a vyváženého kontrastu je možná pro někoho překvapivá, ale věřte, že skutečně funguje. Sofistikované oteplení tyrkysu barvou ohně připraví příjemně živou scénu, ale pozor. Pokud nejste zkušeným designérem a s kombinováním barev teprve začínáte, postupujte pomalu, opatrně. Nejlépe přidáváním jednotlivých akcentů do jinak neutrálního interiéru.

Tím, že je tyrkysová studená barva, hodí se obecně spíše do interiérů, které jsou určeny pro oddych, odpočinek, relaxaci a pro místnosti, ve kterých se věnujeme duševní činnosti. Pocitově rozhodně nepodporuje aktivní tělesné činnosti a komunikaci. Tím, že je barvou moře, hodí se výborně do prostor, které jsou s vodou a vodními prvky spojeny, jako například akvária, fontány, bazény a koupelny. Nejenže působí čistě a příjemně, uvolňuje stres, ale jak jsme již zmínili, má i uzdravující a zklidňující účinek.

Světle tyrkysová, připomínající jasnou oblohu, dokáže opticky zvětšit malý prostor. Vznešená nebeská tyrkysová se také doporučuje pro výmalbu uměleckých galerií. Nechá vyniknout ostatním barvám a podporuje smyslové vnímání, intuici a pomáhá naladit se na jemné energie. Její použití se naopak nedoporučuje všude tam, kde by měla být vyvíjena sportovní nebo jiná fyzická aktivita. Není vhodná pro výmalbu sportovních areálů, obchodů se sportovním zbožím, fit center, posiloven. V podobě drobnějších doplňků ji ale lze použít i tam – obzvlášť v živém kontrastu např. s červenou nebo žlutou.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek