Pozdrav z Paříže

Pod jakou záminkou cestujete do Paříže vy? Nás lidi kolem bydlení láká do města nad Seinou slavný veletrh pořádaný dvakrát ročně. Vždycky je to skvělý zážitek!

Návštěva lednového pařížského veletrhu Maison and Objet patří k světlu uprostřed tunelu dlouhé zimy také pro majitelku Interier design školy Intermezzo Janu Hradeckou. Ta si paříž ordinuje místo pobytu v lázních.

Co vás tam nejvíc udeřilo do očí?

Jako i loni v Miláně mě zaujaly teď aktuální barvy zelená a růžová, a zvlášť ve vzájemné kombinaci. K vidění byla spousta odstínů – zelená od mechové až po temně lahvovou, růžová pak v odstínech lososové, pudrové i korálové. V Miláně se mi zdála kombinace těchto dvou barev šokující, v Paříži se kvalita trendu potvrdila.

Pociťujete výraznou změnu od minulé návštěvy? Kam se nové trendy interiérového designu posouvají?

V minulých letech jsme si prošli čistým minimalismem, nyní však design tíhne k více bohémskému stylu. Kombinují se různé vzory, používají se přírodní materiály a v kurzu jsou i výrobky evidentně ručně nebo doma dělané, zaujaly mě v expozicích třeba proutěné košíky a stolky! Jak na ně jste radili v Krásném venkově, rozhodně ale budou vypadat stylově i v městském bytě. Celou změnu a posun bych tedy shrnula asi takto: vše působí na pohled mírně nahodile, v reálu jsou ale kombinace důkladně promyšlené.

Blešák. Radost jsem si udělala starožitnými drobnostmi z blešáku Marché aux Puces de Saint-Ouen. Vintage krabička nebo mramorový popelník jsou perfektní dárky s příběhem.

Co si z toho můžeme vzít jako inspiraci my, když zrovna hledáme nové doplňky do bytu?

Nejlepším tipem pro povýšení interiéru je utvořit zátiší. V expozicích byl jasně vidět záměr designérů umístit produkty na scénu a do kontextu. Češi by se měli naučit naschovávat dekorace či užitné předměty s historickou hodnotou, poučit se dynamickými díly holandských mistrů a komponovat zátiší. Počítají se textury (samet, hedvábí, len, kožešiny), struktury (mramor, zlato, kůže), barvy… Vše ale ve své opravdovosti – žádné levné náhražky, prosím!

Je něco nového, o čem bychom měli při zařizování bytu přemýšlet, a dřív nás k tomu nikdo nevedl?

Nebát se kombinovat vzory! Existují určitá pravidla, kterých je dobré se držet nebo se obrátit na odborníka, nicméně neočekávané kombinace jsou trendem No.1! Dál pak používat více textilu – více, více a více! Závěsy by měly být bohatší, na pohovce plédy, polštáře, přehozy… Více! Také by se mělo myslet na osvětlení, jedno centrální není dostatečné. Nad jídelní stůl jsou ideální dvě závěsná světla, dále bychom měli mít k dispozici různé náladové stojací i stojanové lampy různých výšek, tvarů a kolekcí. Nebojte se toho, vždyť světlo je perfektním prvkem při tvorbě různých scén a nálad! S tím pomůže také instalace vypínače se stmívačem.

Co jste si chtěla odvézt domů?

Všechno! Koupila jsem si drobnosti – papírové hodinky, recyklovatelné blbůstky a lněné povlečení. Len je další trend, který doufám osloví i jeho tradiční vlast, Čechy.

Máte pocit, že i dnes mohou vznikat nové ikony? Našla jste něco, co za pár let budou mít všichni?

V Paříži jsem si uvědomila zajímavou věc, že i rostliny podléhají módě! V kurzu jsou exotické a prehistorické květiny, třeba monstery, tchyniny, jazyky, kapraďorosty a přesličky.

„Hodně mě pobavila znovuobjevená technika macramé. Je to vtipné – v mém dětství uměl drhat každý, dnes macramé sledujeme jako trend na předním veletrhu s designem. Jsem také moc pyšná na české sklo. Umění českých sklářů je pověstné a například obří lustr od Moseru, který letos slaví 160 let, mě na veletrhu v Paříži úplně dostal do kolen.“ Jana Hradecká, majitelka IDS Intermezzo.

Eko a bio trendy: v čem se odrážejí? V respektování přírody, krocích k její ochraně a zmenšování ekologické zátěže. Hodně se používá papír. Najdeme ho na stínidlech, používá se jako obal na květináče, návlek na lahve od vína i jako materiál, z něhož je vytvořený lehký odkládací stolek. Patchwork stále letí. Moc se mi líbí trend, který trvá už několik let a stále působí zajímavěji a smysluplněji: patchworkové a „prošlapané“ koberce jsou opravdu nebo jakoby sešité ze starých luxusních vlněných koberců. Recyklace není z nouze ctnost. Materiály, které vydrží několik generací, jsou stoprocentně in, stačí je obrousit, přetřít, přešít a znovu použít trochu jinak. Můžeme tomu říkat recyklace nebo upcyklace, ale vždycky to vrátí život něčemu, co si to zaslouží.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek