Vzpomínky na Maroko

Navštivte s námi byt, jehož majitelka se po letech v minimalismu rozhodla žít tak, jak to doopravdy cítí.

Majitelka tohoto bytu je nadšená sportovkyně a knihomolka. Byt, do něhož se přestěhovala s dcerou, potřeboval částečnou rekonstrukci už proto, že tu zatím nebyly využité všechny možnosti, které atypický prostor starého činžáku poskytoval. Na první schůzce mi ukázala fotografii, na které je ve svých oblíbených šatech s tím, že právě takové barvy by si přála mít v bytě. Oblíbené odstíny modré a tyrkysové jí přípomínaly milované Maroko, jehož styl se odráží v zařízení celého bytu.

Jídelna. Sbírka klasických židlí Ton jako by tančila kolem masivního dřevěného stolu. Lustr. Několik samostatných svítidel jsme novou textilní šňurou propojili tam, aby stačil jeden zdroj.

Součástí rekonstrukce byla mírná úprava dispozic, přebroušení dřevěné podlahy a truhlářské práce na míru. Vznikla velká vestavěná knihovna a hlavně zvýšená postel, která plní i funkci pohovky. Lída si klasickou pohovku nepřála, protože na ní nikdy neseděla a na televizi se nedívá. Nejvíc času tráví u stolu s notebookem. Postel má pod sebou ze všech stran úložné prostory, které by v malém bytě citelně chyběly. Postranní část postele tvoří prostorná skříň s tyčemi na oblečení a s výjezdy na boty, ale jsou tu i police na kancelářské potřeby. Další možnost posezení vznikla v bývalém skladu o rozměrech 70 x 160 cm. I tady je pod sezením úložný box.

Mix stylů. Krásné zrcadlo z Donate určilo styl celého bytu. Jednoduchý nábytek na míru vyrobilo truhlářství Rado Vnenčák a pak už jsme mohly kombinovat retro, etno, romantiku i moderní styl do eklektického mixu. Kde jsme nakupovali. Tapeta je z Optimal Interier Design, lampa a stoleček z Bonami, taburety a vlněný koberec prodává Nila. Křeslo. Staré pohodlné křeslo z Ikea jsem přečalounila novou látkou, kterou prodává Aped. Ladí k tapetě a koberci. Knihovna. Vstup do dětského pokoje lemuje knihovna vytvořená na míru klenuté místnosti.

Velký bonus malého bytu. Díky vysokým stropům nepůsobí tak stísněně, takže po propojení několika zón vznikla iluze pohodlného a velkého prostoru. Ukládání. Boční část postele ukrývá zásuvky a tyče na oblečení. Další zásuvky jsou pod čtecím lůžkem. Pod klenbou. Atypický byt 2+1 je v domě stojícím ve svahu a vznikl spojením garsonky a sklepních prostor. Klenba mu dodává zvláštní esprit. Čtecí koutek. Útulné zašívárny v mnoha bytech chybí a to je škoda. Na soustředěné čtení jsou úplně ideální.

Co jsem řešila? K tomu, aby byt dobře fungoval, jsme se musely i dobře poznat. Pro interiérového designéra je opravdu důležité znát životní styl a rytmus majitele bytu, protože od něj se odvíjí úplně všechno. To, že Lídu nezajímá televize a povalování na pohovce, bylo naprosto zásadní, stejně jako informace o jejích oblíbených barvách. Centrem bytu se tak logicky stal velký jídelní stůl. I když jsem možná působila jako zvědavá ženská, potřebovala jsem vědět, kolik bude třeba uložit párů bot, kolečkových bruslí, batohů, krosen…

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek