Budoár pro slečnu

V Brně zvítězila Tereza Travencová. Žákyně sedmé třídy si přála proměnit dětský pokoj v budoár pro slečnu a designérka Jana Hradecká jí pomohla.

Tereza Travencová, vítězka brněnského workshopu, dostala účast na něm jako dárek k svátku od svých rodičů. Paradoxně se ale workshopu nakonec zúčastnili všichni tři. Tereza zvítězila s návrhem moodboardu svého dětského pokoje, ale ani tatínek Pavel nezůstal pozadu. Prostor, pro který se rozhodl vytvořit návrh proměny on, byl totiž opravdu originální, Navrhl si proměnu své vlastní garáže.

Detaily rozhodnutí. Díky skleněné desce s černým obrysem zeměkoule působí pracovní stůl lehce. Svěží je i lampa z designoové kolekce Ikea PS 2017. Jana Hradecká si se všemi detaily doslova vyhrála.

Radostné objevy. Podívejte se doma pod koberec nebo staré linoleum. Třeba tam na vás čeká milé překvapení. Jana Hradecká během realizace proměny objevila doslova poklad. Při odstranění starého koberce vykoukly na svět překrásné dřevěné parkety. Travencovi si původně mysleli, že by na podlahu položili koberec nový, ale podařilo se je přesvědčit, že se rozhodně vyplatí nechat promlouvat autentickou krásu dřeva. Parkety tedy ještě čeká vyspárování a následné napuštění olejem na podlahy.

Správný čas pro změnu. Travencovi žijí v rodinném domě ve vesničce Nedachlebice na malebném Slovácku. Terezce je třináct let a pokoj sdílí ještě se starším bratrem, který zde ale nebývá pravidelně a tak je pokoj hlavně jejím královstvím. „Přesto jsem se snažila finální podobu místnosti navrhnout tak, aby se zde cítil dobře i hostující bratr Tomáš,“ říká Jana Hradecká, která na základě Terezčina vítězného moodboardu navrhla a doladila celkovou proměnu. „Tereza si výhru stoprocentně zasloužila. Tak talentovanou mladou slečnu jsem už dlouho neviděla. Tu nádhernou tyrkysovo-růžovou stěnu s pampeliškou navrhovala zcela sama. Nejen, že je neuvěřitelně výtvarně nadaná, ale ještě hraje na hudební nástroj, skvěle se učí a je zdatná i pohybově. Proto jsme taky uprostřed pokoje nechali dostatečně velký prostor, aby měla kde metat kozelce, hvězdy a přemety,“ dodává Jana. Spolupráce s Travencovými byla prý příjemná. Cokoliv navrhla, přijali s nadšením. „Je tedy pravda, že se mi nakonec pan Travenec s žertem svěřil, že si několikrát v průběhu realizace v duchu říkal, jestli se ta ženská už nezbláznila? Žlutě natřené topení, malbou přetřené dveře, nadšení ze starých obnažených parket… No a pak byl překvapený, jak všechny ty blázniviny do sebe nakonec tak pěkně zapadly,“ směje se Jana Hradecká.

„Travencovi v rekordně krátkém čase nakoupili, vše smontovali, vymalovali stěny a natřeli topení, komody a police.“ Jana Hradecká, designérka

Pastelová vzpruha. Jemné pastelové odstíny vnesou do každého interiéru pozitivní atmosféru. Fungují skvěle, pokud spolu zkombinujete víc pastelových odstínů, ale umí také vytvořit dokonalé pozadí pro výraznější barevnosti, jako třeba zlatou a barvy kovu.

Jaký odstín? Lomená modrá byla dobrá volba. Při pohledu z různých úhlů a při různém světle působí pokaždé trochu jinak. Jen tak se tedy neomrzí.

Smysl pro jemnost. Kombinujte barvy, materiály a struktury. Ač mnohdy zdánlivě cizí, dobře spolu ladí. Zkoušejte zkombinovat i zdánlivě nekombinovatelné. Proč by vedle sebe nemohla být výrazná plastová lampička s kovovým zdobným zrcadlem a pastelově barevné svíčky? Nebojte se natříd topení nebo solitérní kusy nábytku, přidáte jim na zajímavosti. Jako teď vesele září žlutý radiátor u Travencových.

Naše osmdesátišestiletá babička říkala, že žlutě natřené topení bude vypadat jako kanárek. No a vypadá úžasně!“ Pavel Travenec, otec vítězky Terezy

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek