Bydlet jako folkloristka

Ve spoustě rodin děti opustily hnízdo a z jejich pokojů se mohou stát místnosti pro hosty v tradičním duchu kraje, kde rodina žije. Není to zajímavá inspirace i pro vás?

Živý folklor. Když se ohlédnete zpátky, zjistíte, že i u vás, ve vašem kraji, nosili lidé nějaký kroj, ať už ve všední den, nebo jen ve svátek. Lidové výšivky a ornamenty k naší minulosti přirozeně patří a jsou tím nejhezčím, co můžeme po předcích zdědit a předávat i dál. Malebné vzory, které vznikaly díky fantazii a šikovnosti obyčejných lidí, nikdy nezestárnou. Můžete je nosit natištěné na obyčejném tričku… Vlněný šátek po babičce vás zahřeje i dnes a kabátky inspirované střihem krojové kacabajky se dají nosit i k džínám. Když se přiblížíte k tajemství lidových motivů, objevíte velký poklad, který stačí jen oprášit a předat ho dál. Tak jako to dělá Zlata ve své nadaci a Dáša s Mařenkou při kurzech.

Folklor mě vždycky zajímal a baví mě i jeho přesah do moderních souvislostí.

Jana Hradecká, designérka

Prostor. Dvě sousedící podkrovní místnosti byly oddělené příčkou a měly samostatné vstupy. Dříve sloužily jako dětské pokoje dnes již dospělé dcery a syna, kteří domů jezdí jenom na návštěvu. Majitelka pokoje využívala především pro ukládání, příležitostně v nich bylo možné přespat.

Kolik to stálo? Postel a matrace – 30 930 Kč, ostatní nábytek – 10 220 Kč, osvětlení – 1 197 Kč, doplňky – 200 Kč. CELKEM – 42 547 Kč.

Majitelka tohoto domu je žena, pro kterou není nic nemožné. Na moravské vesnici založila Jihomoravskou komunitní nadaci, která podporuje folklorní aktivity a propaguje podlužácký folklor a tradice nejen u nás, ale i v zahraničí. Zlata Maděřičová je matka čtyř dospělých dětí a manželka svatého muže Antonína, který ji podporuje a rád se jejích aktivit i účastní. Bohužel se musel účastnit i našeho bourání při zahájení proměny – domluvený zedník nedorazil, a tak vzal do ruky bourací kladivo sám a s pomocí produkčního Tomáše tak zajistili, že se nám natáčení ani o den nezpozdilo. Jakmile totiž byly nové průchody hotové, nastoupila do akce designérka Jana Hradecká a už jsme si s naším produkčním týmem stačili sami. Brousil a natíral každý, kdo šel kolem. Jana totiž objevila ve Zlatině stodole a bazaru, který ve prospěch nadace pořádá, tolik krásných věcí, že nebyl důvod kupovat nic jiného než novou postel s matracemi a vestavěné skříně.

Jako bílé plátno. „Proměna s folklorními motivy byla mým splněným snem, i když přiznávám, že jsem do ní zpočátku vstupovala s trochu naivními představami,“ vypráví Jana Hradecká o začátku celé akce. „Po druhé návštěvě u Zlaty a po setkání s Mařenkou Švirgovou a její pravou rukou Dášou Hermi Benešovou jsem si uvědomila tu tíhu odpovědnosti, tu jedinečnost podlužáckých krojů… a to, že nesmím nic pokazit. S obrovskou pokorou jsem se pustila do konceptu této proměny, u které bylo jasné, že bude vizuálně velmi atraktivní. Když propojíte dvě malé místnosti v jednu velkou a světlou, už to je jako zázrak! K zařizování jsem přistupovala jako k oblékání lidového kroje. Bílý základ, to je ta košile, na kterou se postupně přidávají barevné stuhy, po troškách, jen jako šperk, který tu krásnou čistou bílou zdobí,“ vysvětluje designérka svůj záměr. „Jedinou zásadní změnou oproti původnímu plánu byla modrá čelní stěna. Nejdřív jsem myslela, že bude také bílá a na ní barevný ornament. Jak jsem ale získávala stále větší úctu k zdejším tradicím a ubírala z barevných nápadů ve prospěch čistoty a jednoduchosti, došla jsem k tomu, že vzor za postelí vytvoříme v duchu modrotisku.“

Pohled od vstupu. Postel Woody Box bílá (masivní buk, š. 160 cm, 9 640 Kč) a ortopedická pružinová matrace Loreta Air (80 × 200 × 24 cm, 10 640 Kč/ks, vše Nábytek Jamall), retro vypínače Decento, porcelán, střídavý přepínač (od 1 280 Kč, ABB), stolní lampička Österlo (Ikea, 399 Kč), ostatní věci z vlastních zdrojů.

Pohled od přepážky. Šatní skříně Pax s posuvnými dveřmi (10 220 Kč, Ikea)

Pohled od nočního stolku. Police na stěně je ze staré zásuvky, skříňka pod ní je obroušená a natřená nabílo, stejně jako všechno ostatní vybavení je z vlastních zdrojů. Rozdílnou výšku podlah v obou pokojích vyrovnávají prahy vytvořené místním šikovným truhlářem Michalem Sobkem na míru.

Na stavbě. Původně chlapecký pokoj nesl zřetelné stopy fandění Manchester United, vymalováno tady bylo v klubových barvách a na jedné ze stěn se skvěl obrovský fanouškovský plakát. Prvním krokem této proměny bylo, že produkční Tomáš se Zlatiným manželem Tondou probourali dělicí příčky tak, aby vznikly dva spojovací otvory. Ukázalo se, že nový otvor blíže k oknu nebude průchozí, protože přes něj vede kovová kotva držící střechu. Jana ji aspoň natřela barvami a částečně zakryla závěsem. Po vybourání se ukázalo, že každá podlaha má jinou výšku, takže pozvala na poradu truhláře Michala.

DIY almara. Broušení. Při této proměně se Jana a všichni přítomní naučili dobře pracovat s pásovou bruskou a šikovnou škrabkou, díky níž se dá odstranit starý nátěr i z dekorativních reliéfů. Po odstranění všech nátěrů byste almárku nepoznali!

Pohled od křesla. Postel Woody Box bílá (masivní buk, š. 160 cm, 9 640 Kč), a ortopedická pružinová matrace Loreta Air (80 × 200 × 24 cm, 10 640 Kč/ks, vše Nábytek Jamall), retro vypínače Decento, porcelán, střídavý přepínač (od 1 280 Kč, ABB), stolní lampička (Österlo, 399 Kč), a šatní skříně Pax s posuvnými dveřmi (10 220 Kč, vše Ikea), ostatní věci z vlastních zdrojů.

Pohled od vstupu. Koberec Stockholm (4 990 Kč), a stolní lampička Österlo (399 Kč, vše Ikea), ostatní věci z vlastních zdrojů.

Pohled od almárky. Stolní lampička Österlo (Ikea, 399 Kč), hambalka na zavěšení oblečení visí na vyšívaných stuhách, švadlenka Hodonín (od 20 Kč/1 m), v rohu stojí malovaná truhla s doplněným víkem, stejně jako obrázky jsou ostatní věci z vlastních zdrojů.

Překvapení. Zlata, která se po celou dobu natáčení  starala o hladové krky, měla strach, aby ve finále byla dost překvapená, když vlastně o všem ví. Jana jí vysvětlila, že v našem pořadu nemusí nic hrát, a protože nahoru do pokoje nechodí, bude to k překvapení stačit. „Já vlastně nikdy nebrečím, ale když jsem viděla, jak Jana ještě rozvěsila i ty obrázky mých dětí a ty vzpomínky… prostě jsem se rozplakala, a rovnou do kamery,“ uzavřela to celé Zlata.

Barevná paleta. JANA LADILA BARVY JAKO NA LIDOVÉM KROJI: BÍLÝ ZÁKLAD, DO KTERÉHO PO TROŠKÁCH VKLÁDALA ČERVENOU, MODROU A ŽLUTOU.

3. body k úspěchu. 1 – PROSVĚTLENÍ, probouráním průchodů mezi pokoji se do prostoru dostalo mnohem více světla. 2 – BÍLÝ ZÁKLAD, bíle vymalované stěny a natřená prkna na podlaze vytvořily nepopsatelný bílý list. 3 – RECYKLACE, spousta krásných starých věcí se mohla znovu vrátit do života pouhým natřením.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek