Tipy na víkendové výlety za designem – Praha

Tentokrát Vám nabízíme tipy do hlavního města Čech, Prahy. V tomto článku se zaměříme na historické skvosty z období na sebe těsně navazujících, jejich architektura i styl zařízení jsou přesto naprosto rozdílné.

Ke slavnostnímu otevření Obecního domu a Hotelu Imperial, vzdálených od sebe pouhých 400 metrů, došlo v letech 1912 a 1914. Přesto jsou signifikantními představiteli jiných historických období.

Hotel Imperial – elegantní hotel, který je součástí komplexu historických budov Prahy zapsaných na seznamu UNESCO, byl vystavěn podle plánů architekta Jaroslava Benedikta za pouhé dva roky a otevřen roku 1914. Exteriéry ve stylu Art Deco s kubistickými prvky doplňuje pozdně secesní mozaiková výzdoba interiérů, která je dílem profesora Jana Beneše. Na kávu sem chodíval Franz Kafka, bydlel tu Leoš Janáček a natáčel se tu slavný film Kristián s Oldřichem Novým v hlavní roli.

Obecní dům – je pravda, že se jedná o jednu z nejlepších staveb pražské secese, ačkoliv byl již v době výstavby (1906-1911) přijímán s rozpaky, neboť jeho sloh byl na ústupu. Na rozdíl od architektonického stylu byl projekt technického zázemí velice moderní. Teplo se v budově rozvádělo pomocí ústředního topení a chladilo vodou z hlubokých studní pomocí unikátního mechanismu, který se používá dosud. Budova byla vybavena vlastní trafostanicí i akumulátory, odsávači prachu, rozvodem užitkové a pitné vody, potrubní poštou i domácími telefony. Na výzdobě exteriérů a interiérů se podíleli významní umělci – Mikoláš Aleš, Alfons Mucha, Jan Preisler, Josef Wenig, Max Švabinský, Josef Václav Myslbek, Josef Mařatka a František Ženíšek.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek