Barva jako dominanta interiéru – jak ji ale zvládnout?

Barvy hrají v interiéru zásadní roli, proto je potřeba myslet na jejich psychologii ještě před výběrem. Do interiéru vkládáme barvy z více důvodů – nejen z hlediska působení na člověka a jeho činnosti, které bude v interiéru vykonávat, ale barvami dokážeme prostor tvarovat a vytvářet scény.

Jednou z nejzajímavějších barev v interiéru je bezesporu červená. Značí úspěch a zdraví, ale může mít i erotický podtext a uvolňovat blokované pocity. Protože je to barva výrazná a přitažlivá, volíme ji pro místnost, kde chceme podpořit aktivitu, energii a nevadí nám její schopnost zrychlovat srdeční činnost a podporovat chuť k jídlu. V tónu sytě zářivě červené není vhodná například pro velké plochy v dětském pokoji, zvolit ji ale můžeme například v malém hracím koutě, kde má spíš funkci dekorace. Naopak je výbornou volbou pro kuchyně, kde ve správném tónu nastartuje chuť vařit a podpoří živou konverzaci u večeře. Zajímavým faktem je, že díky své charakteristice je ikonickou barvou závodních aut a sportovního oblečení. Silně pochybujeme, že by pro nás hnědé Ferrari bylo stejně atraktivní jako to červené.

Pastelová varianta červené je pak růžová – pro někoho v interiéru nepředstavitelná, avšak velice variabilní barva. Je něžná, možná až romantická, ale velice dobře korespondující s kontrastními materiály. Správně zvoleným zařízením ze skla či betonu a správným technickým vybavením z růžové vytvoříme pojící prvek nadčasového interiéru. Vhodná je do obývacího pokoje, ale i do kanceláře nebo technicky strohé místnosti, která díky správně zvolenému odstínu růžové získá na lidskosti, nebude ale připomínat princeznovský pokojíček. Jejích variant je totiž velké množství, není se jí tedy proč bát.

Zajímavé jsou barvy purpurové a fialové. Jsou to již od dob starého Orientu nejvznešenější barvy, které nejen v interiéru evokují důstojnost, moc, magii a sílu. Díky jejich inspirativnímu a slavnostnímu podtextu je vhodné volit je do obývacích pokojů, pracoven a obecně místností, kde čerpáme psychickou sílu. Setkáme se s nimi i v honosných koupelnách a ve spa.

Podobně může působit i modrá, ta ale na rozdíl od vážnosti symbolizuje hlavně svobodu a navozuje uvolnění. V tmavším tónu je ideální pro dospělý interiér – modrá barva značí klid, duševní práci a soustředění, volíme ji tedy především pro ložnice a pracovny. Její světlejší odstíny se ale skvěle hodí i pro rozměrově menší místnosti, protože modré pastely nejvíce rozšiřují prostor.

V protikladu ke klidu a soustředění stojí charakteristika žluté, veselé a optimistické barvy. Díky její velké odrazovosti světla je ideální do severních a tmavých prostorů. Rozzáří tak vstupní chodby, předsíně a i komory bez přirozeného světla. Pozor ale na její sytost – aby nebyla obtěživá, doporučuje se lomit bílou, nebo sáhnout po jejích jiných odstínech. Skvěle vypadá v odstínu okrové, hořčicové nebo vanilkové.

Zelená barva je pak vhodným komplimentem. Je přirozeně spojená s přírodou, charakterizuje psychickou rovnováhu a vytváří příjemné uklidňující prostředí. Díky správnému odstínu naznačí svěžest a harmonii a prozáří tmavé a nudné prostory. Výborně se hodí i na hru s detaily, je jistotou ve výmalbě dětského pokoje. Zkuste třeba hráškově zelenou nebo tu v odstínu peprmintu.

Pokud bychom se bavili o nejvíce komunikativní a společenské barvě, byla by to zcela jistě oranžová. Je teplá, aktivní, dramatická a také podporuje chuť k jídlu. Tvoří živé prostředí a přímo vybízí k zapojení dramatických kontrastů, funguje samozřejmě v obývacím pokoji, v jídelně i kuchyni. Pro balanc její dynamiky stačí přidat šedé akcenty.

Jedním z odstínů oranžové je překvapivě hnědá barva. Její živost je ale potlačena, takže navozuje solidní, reálnou a klidnou atmosféru. Evokuje přírodní materiály jako je dřevo a kůže, na mysl nám ale může přijít i čokoláda a káva – všechno to jsou představy příjemné, tedy hnědou barvu budeme volit tam, kde se chceme cítit uvolněně, ale ne ospale. Setkáme se s ní v pracovnách, luxusních restauracích a v relaxačních salonech.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek