Tipy na víkendové výlety za designem – Liberec a okolí

Inspirace se nachází všude kolem nás, a čím víc toho vidíme, tím bohatší bude studnice našich inspirací. O tipy z některých měst, která pravidelně navštěvujeme (a vždy nalezneme něco nového) se s vámi rádi podělíme. Návštěva Liberce je oproti ostatním našim tipům časově i finančně nejméně náročná, ale to vůbec neznamená, že byste viděli či zažili méně. Toto město na severu totiž dokáže překvapit.

Tramvají, která spojuje města Liberec a Jablonec, se můžete svézt do liberecké části Vratislavice nad Nisou, kde navštivte multikulturní centrum 101010 spolu s muzeem Ferdinanda Posche, nacházející se v téže minimalistické budově, jejíž betonové „okno“ se otevírá do nádherného a romantického parku. Liberec je krásné město, které má rozhodně co nabídnout jak ze své historické, tak i velmi moderní náruče.

Za procházku určitě stojí oblast honosných vil z přelomu 19. a 20. století, návštěva radnice i okolních historických budov i krásná přehrada z roku 1902 na Harcovském potoku. A samozřejmě každý čech, který se alespoň průměrně zajímá o svoji domovinu, zná ono slavné panorama Ještědského hřbetu, na jehož vrcholu stojí od roku 1973 výrazná věž ve tvaru rotačního hyperboloidu. Tato stavba, od roku 2006 národní kulturní památka, je ojedinělá nejen svým exteriérem, ale i svým interiérem. Rozhodně doporučuji si v hotelu Ještěd zarezervovat ubytování, protože jedině tak budete mít možnost si interiéry skutečně užít a podrobně prohlédnout.

Autorem stavby je architekt Karel Hubáček, autorem futuristického vybavení architekt Otakar Binar. Veškeré vybavení se dle Binarových návrhů vyrábělo na zakázku, což na tehdejší dobu bylo velmi nezvyklé. Vyráběly se stoly, židle, osvětlení, dekorace, postele, křesla, talíře, sklenice, a dokonce i vlastní textil na ubrusy i povlečení. Bohužel téměř vše z původního inventáře zmizelo, dochovalo se pouze pár originálů. Díky zachovaným původním podrobným plánům se však nyní můžeme v hotelové restauraci i hotelových pokojích setkat s dokonalými replikami původních kousků.

V hotelových pokojích můžeme vidět geniální prvek – tzv. H profily – opakování jednoho kusu ve tvaru širokého H poslouží jako nohy postele, noční stolek, nohy křesla, vysoké police. Na chodbách nás zase okouzlí závěsná chlupatá křesílka ve tvaru vajíčka a kovové zábradlí z kousků zemědělského nářadí, v restauraci lampy jako planety obíhající kolem své hvězdy, minimalistická polstrovaná křesílka a nádherný futuristický závěsný lustr z úzkých skleněných tubusů.

Pevně doufám, že tato stavba nakonec do Seznamu světového dědictví UNESCO zapsána bude, mezi čekateli je již od roku 2007. Rozhodně si to zaslouží – stejně tak jako vy si zasloužíte výlet do Liberce a jeho okolí.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek