Jaká pravidla následovat pro přirozené kombinování barev?

Pro přirozený dojem z prostoru, který chceme barvami měnit, je rozhodně dobré znát barevnou psychologii a vědět jak a proč nás barvy ovlivňují. Pro jejich správné kombinování ale stačí následovat pár pravidel, které jsou klíčem k nenásilně působícímu interiéru.

Největším mistrem barevných kombinací je rozhodně matka příroda. Stačí se podívat na harmonii jarních luk nebo na podzimní lesy… barevná krása všude kolem nás! Necháte-li se tedy vést přírodními odstíny, máte vyhráno. Odstín zdviženého kamene v lese, klobouků hub nebo kapek rosy na kapradí nás navede tím správným směrem a zajistí, že spolu budou barvy korespondovat a vytvoří kýženou atmosféru.

Nespleteme se ani při kombinaci pastelů. Pastely jsou jakékoli chromatické barvy lomené bílou – právě bílá barva z nich dělá lehce kombinovatelné barvy, jsou-li stejně intenzivní. Správným spojením pastelově modré a pastelově růžové můžou vzniknout interiéry evokující francouzský venkov nebo i skandinávský minimalistický loft.

Jednoduchým tipem je kombinování neutrálních barev (hnědo-šedo-béžová, šedo-zelená, šedofialová…), tedy barev ne příliš „čistých“, do jednoho celku. Docílíme harmonického interiéru, který bude působit domácky, stabilně a bezpečně. Barva taupe (mix šedé a béžové) na stěnách bude skvěle fungovat třeba s pískově hnědým gaučem a tmavě šedým texturovaným kobercem.

Velmi oblíbeným způsobem kombinování barev je dodání akcentu. Známý je třeba kontrast černé a bílé s dodáním zářivě červené. Inspirovat se můžete třeba jen při oblékání – kompaktní šedo-černo-bílý outfit rozbijeme citronově žlutou a vše působí celistvě a „správně“. Stejně tak v interiéru funguje vypíchnutí klíčové barvy v jinak achromaticky barevném prostoru. Dobře vypadá meruňkový, námořnicky modrý nebo hráškově zelený akcent.

A pokud se cítíte odvážně, zvolte barvy podle obrazu na stěně. Volbou pár jeho barev vytvoříte z pokoje výjimečné dílo, na které jen tak nikdo nezapomene, a ve kterém se budete cítit svobodně a pohodlně.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek