Jak připravujeme studenty na praxi II.

V minulém díle jsme představili zadání loňského roku, při kterém naši studenti měli za úkol navrhnout ubytování v novoromantickém zámku Stránov. Jaké jsou jednotlivé kroky a výsledek? Jak připravujeme studenty na praxi?

Díl druhý našeho seriálu navazuje na pohnutou historii zámku Stránov. Aktuálně je památka na rozcestí: na jednu stranu zdevastovaná předchozím necitlivým zacházením, na stranu druhou má obrovský potenciál. Podívejte.

V období 1948 – 1989 totiž zámek sloužil jako dětský domov s kapacitou 78 osob. Sociální nezpůsobilost objektu k tomuto účelu a násilné zásahy do kompozice areálu i interiérů měly za následek rozsáhlou devastaci zámku. Veškerý depozitář zámku byl uložen po celou dobu totality v klášteře Voršilek v Kutné Hoře. No, pro interiérového designéra by se dalo říct, že zadání snů. Ale?

Jaké nástrahy na naše studenty čekají? Jak se se zadáním popasují? A výsledek? O tom je dnešní díl. Dodejme, že provoz dětského domova byl ukončen v roce 2004 a současným majitelem je Ing. Jaromír Šimonek, jež zámek zpřístupnil veřejnosti. Atraktivní vzhled zámku na ostrohu nejednou využili filmoví režiséři. Objekt je v současné době otevřený pro veřejnost, provádí se v přízemí, mezipatře a 1. patře. Dále ve věži a také na arkádách zámku. Konají se zde také různé kulturní akce, oslavy a svatby.

Zadání pro studenty – V posledním patře objektu vytvořit 10-12 pokojů (20-26 osob) s vlastním sociálním zařízením, servisními prostory, snídárnou (nebude zde hotelová restaurace, pro tyto účely může být využíván sál v 2. patře). Předpokládanými hosty jsou přes týden obchodníci, kteří v hojné míře jezdí do Mladé Boleslavi a okolí (je zda automobilka Škoda Auto se svými subdodavateli – ti zde tvoří hlavní obchodní aktivity). „O víkendech a svátcích předpokládá klient „romantické“ pobyty pro dvojice, případně svatební hosté, ubytování pro hosty oslav apod., které v současné době již na zámku pořádáme,“ dodává náš cvičný klient.

Interiérový design – „Pokoje by měly svým stylem reflektovat renesanční styl objektu, případně styl „tzv. vídeňské secese“, ve které Stránov jako poslední architekt, zařídil Josef Zotti (bohužel se nedochoval žádný nábytek, pouze vzory látek a katalog s několika fotografiemi z roku (vyšlo roku 1919). „Je na zvážení, zda by nově instalované koupelny neměly jít čistě moderním stylem a tím přesně vymezit to co je zcela nové (mohly by tvořit jakési „boxy“, či vestavěné „jednotky“),“ upřesňuje zadání pro naše studenty. Termín realizace je předpokládán letos až do roku 2020, s možným rozdělením do dvou etap. Na stavební práce včetně interiéru klient vyčlenil přibližně 6-8 mil. Kč

Jdeme na to! Každý student našeho ročního nebo dvouletého kurzu zpracoval zcela reálné zadání a projekt, na kterém prokáže, co vše se pod vedením našich lektorů během studia naučil. Tady jsou výstupy práce našich studentů.

Chcete pracovat také na takových zadáních? Přihlaste se ke studiu a třeba i vy budete navrhovat vysněný zámek…

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek