Jak vybavit zdánlivě chladný industriální interiér?

Industriální design je jedním z novodobých velice oblíbených stylů objevujících se především v kavárnách a restauracích (v Praze např. karlínské Bistro Proti Proudu), avšak nalézt jej můžeme i v moderních bytech. Jaké jsou zásady při tvorbě interiéru s industriálním nádechem?

Pro funkční interiér je zásadní uvědomit si, že styl, který se nám líbí, by měl prostupovat celým prostorem. Nemusíme kopírovat místnost podle místnosti, stejné prvky by se ale měly potkávat například v materiálech (ty jsou pro industriální design klíčové), zvolených barvách a dekoracích.

Loftové bydlení vzniklo v New Yorku na konci 60. let, kdy umělci čerpali nápady i samotné kousky z továrních hal, skladů a kotelen a vytvářeli si jejich pomocí vlastní ateliérové bydlení. Základními pojícími prvky industriálního interiéru tak jsou materiály běžně v těchto prostorách k nalezení – beton, železo, ocel, hliník nebo drátosklo. Vše by mělo být ideálně v syrové a nezpracované podobě. Nahraďte nudné stropní světlo několika rozvěšenými nekrytými žárovkami a uvidíte, že hned interiér dostane nový ráz.

Nemusíte se bát ani „omšelosti“, do industriálního interiéru klidně zakomponujte starou komodu z půdy nebo nahraďte odkládací stolek velkým špalkem. S knihami nebo květinami v pěkné netradiční váze (například betonovo-skleněnou si můžete vyrobit i doma – stačí nalézt vhodnou formu pro odlití) bude kus dřeva vypadat skvěle.

Co se týče barev, zůstaňte raději u zemitých tónů. Pokud se cítíte odvážně, můžete se pustit do betonové stěrky, barvu jen hrubě naházet nebo i nalepit tapety evokující otřískanou cihlu. Tu budou skvěle komplimentovat různé druhy textilií – kožené křeslo, kožešinový koberec nebo vlněný přehoz přes sedačku.

Berte v úvahu prostor, se kterým pracujete a vězte, že méně je v tomto případě více. Pokud budete mít police plné „tematických“ dekorací, interiér bude působit méně věrohodně, než když na ni postavíte jeden pěkný kousek a pár knih. Chlad, který možná někomu industriální styl evokuje, není potřeba „oteplovat“ zbytečnostmi, vyváženosti dosáhnete právě kombinacemi textur, materiálů a přírodních prvků.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek