Tipy na víkendové výlety za designem – Barcelona

V době prázdnin, pokud máme děti na táboře nebo u babičky, se můžeme s kamarádkou, manželem nebo přítelem vydat na krátký víkendový výlet do jednoho z evropských měst, kde se inspirujeme a uvidíme „design v akci“. Tyto výlety jsou velmi důležité, neboť ačkoliv globalizaci podléhá téměř vše, přeci jen určitá krajová specifika v designu nalezneme. A designer musí mít rozhodně přehled o všem, co se kde „šustne“ a kam vývoj směřuje.

Inspirace se nachází všude kolem nás, a čím víc toho vidíme, tím bohatší bude studnice našich inspirací. O tipy z některých měst, která pravidelně navštěvujeme (a vždy nalezneme něco nového) se s vámi rádi podělíme.

Barcelona – A.Gaudí , J.Miró, P.Picasso, Dalí,J. Nouvel, A.Tapies, J.Carreras,M. de Montserrat – to je jen pár slavných jmen, která rozechvějí srdce milovníkům umění a architektury. S díly jednoho z nejslavnějších barceloňanů – Antonia Gaudí se setkáte téměř na každém kroku, obzvláště pak v historickém centru  -v blízkosti proslulé třídy La Rambla, odkud se dá dojít jak do Palau Guell tak i Casa Batló  a Casa Mila, které jsou však lépe dosažitelné z náměstí Catalunya. Náměstí Catalunya je nedůležitějším náměstím v Barceloně, neboť zde se střetávají podstatné bulváry a ne nadarmo se říká, že kdo trefí na placa Catalunya, trefí v Barceloně všude. Vývoj, který zde započali modernističtí  představiltelé jako byl Antonio Gaudí , stále trvá a proto se vedle  historických budov setkáte v Barceloně i s díly současnými a tak  moderně odvážnými , že budete mít dojem cestování časem.

Určitě musíte navštívit skleněný  „Kokon“ 142 metrové věže Torre Agbar Jeana Nouvela. Ve skleněné fasádě, která s postupujícím sluncem mění svoji barvu, se odráží i obrovská socha Franka o .Gehryho v podobě obrovské zlaté ryby. Je obalen skleněnou fasádou s 4500 okny, která svou „tekutou“ strukturou připomíná proudící vodu. Můžete pozorovat, jak se mění barevný povrch v průběhu dne až k intenzivním tónům při západu slunce. V něm se zablýskne i zlatá ryba, grandiózní socha Franka O. Gehryho, která se vznáší nad městskými plážemi La Baceloneta. A přehlédnout nemůžete ani slavnou „jehlu“ Communication Tower Santiaga Calatravy, která se zapichuje do nebe nad Olympijským parkem, nebo festivalovou budovu Edifici fórum od Herzog & de Meuron’s, připomínající modrou mycí houbu se stékající vodou přes betonovou fasádu jeřábům nad Sagrada Família.

Casa Calvet ve stejnojmenné budově navržené Gaudím (Carrer de Casp 48) – restaurace a pak se přesuňte do nedaleké Casa Batlló (Passieg de Grácia 43), klíčové stavby, která nese všechny typické rysy Gaudího architektury. Dům s fasádou ozdobenou katalánskou mozaikou „trendcadis“, obří zívající okna, způsob, jakým autor nahrazuje pravoúhlé linie oblými tvary, blankytný světlík vyvolávající barevné iluze či strašidelné balkony ve tvaru lebky, to vše dodnes působí bizarně, jako když procitnete ze surreliastického snu. V historickém centru zajděte rozhodně do monumentální tržnicie Mercat de Sta. Caterina Nejstarší krytý trh v Barceloně zušlechtil slavný katalánský architekt Enric Miralles.

FC Barcelona – Kde začít cestu po Barceloně a jak se ve městě orientovat? Z Plaza de Cataluna, barcelonského Václaváku, vedou bulváry Las Ramblas směrem k moři, do Gotické čtvrti, Ravalu a Barcelonety. Opačným směrem dojdete po třídě Paseo de Gracia ke Casa Mila a Casa Batlló, na sever do čtvrti Gracia a dál k parku Güell. Na severovýchod vedou bulváry ke chrámu Sagrada Familia a do Poble Neu, nejmodernější části města. Opačným směrem leží Plaza de Espana, odkud lze vyrazit na horu Montjuic. Kdo trefí na Plaza de Cataluna, nemůže se v Barceloně ztratit.

Barcelonu rozhodně nestačí navštívit pouze jednou, ani dvakrát. Barceloně podlehnete a budete se chtít stále vracet. Níže ještě vybraná místa, která rozhodně musíte navštívit:

  • Museu Picasso (Muzeum Pabla Picassa)
    Adresa: Carrer Montcada č. 15–23
    Otevřeno: úterý až neděle od 10:00 do 20:00 (zavřeno kromě pondělků též 1. ledna, 1. května, 24. června a 25. a 26. prosince)
    Základní vstupné: 9 eur
  • Fundació Joan Miró (Nadace J. Miróa)
    Největší sbírka děl katalánského výtvarníka Joana Miróa.
    Adresa: Parc de Montjuic
    Otevřeno: variabilní otevírací doba podle sezony
    Základní vstupné: 9 eur
  • Museu National d’Art de Catalunya – Montjuic (Národní muzeum katalánského umění – Montjuic)
    Největší sbírka katalánského výtvarného umění od románských dob až po modernu.
    Adresa: Palau Nacional – Parc de Montjuic
    Otevřeno: úterý až sobota 10:00–19:00, neděle a svátky od 10:00 do 14:30
    Základní vstupné: 8,5 eura
  • Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Muzeum současného umění)
    Adresa: Plaça dels Angels 1
    Otevřeno: celý týden kromě úterka 11:00–19:30
    Základní vstupné: 7,5 eura
  • Museu del Temple Expiatori de La Sagrada Familia (Muzeum chrámu Sagrada Familia)
    Ve slavném chrámu najdete expozici věnovanou jeho výstavbě a architektonické práci Antoniho Gaudího. Chrám navštíví dva miliony lidí ročně.
    Adresa: Carrer de Mallorca 401
    Otevřeno: každý den od října do března od 9:00 do 18:00, od dubna do září až do 20:00
    Základní vstupné: 12,5 eura
  • La Pedrera de Antoni Gaudí (dům La Pedrera od Antonnia Gaudího)
    Po chrámu Sagrada Familia druhá nejnavštěvovanější atrakce Barcelony.
    Adresa: Carrer Provença č. 261–265
    Otevřeno: pondělí až neděle 10:00–18:00, zavírací den je variabilní podle sezony
    Základní vstupné: 11 eur
  • Museu del Futbol Club Barcelona (Muzeum FC Barcelona) Adresa: Carrer Arístides Maillol, vstup č. 7
    Otevřeno: od 4. dubna do 9. října 10:00–20:00; od 10. října do 3. dubna 10:00–18:30; neděle a svátky 10:00–14:30
    Základní vstupné: 19 eur
  • Centre de Cultura Contemporanea de Barcelona (Centrum současné kultury)
    Adresa: Montalegre č. 5
    Otevřeno: variabilní otevírací doba podle sezony
    Základní vstupné: 6 eur
  • Museu de Historia de Cataluna (Muzeum katalánských dějin) Adresa: Plaça Pau Vila 3, Palau de Mar
    Otevřeno: variabilní otevírací doba podle sezony
    Základní vstupné: 4 eura
  • Museu Marítimo (Námořní muzeum)
    Adresa: Av. de les Drassanes
    Otevřeno: každý den 10:00–20:00
    Základní vstupné: 2,5 eura

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek