Tančím v podkroví

Domov je živý organismus, který se neustále proměňuje. Nedávno jsme si s nejmladší dcerou Májou užívaly ladění pokoje, který se změnil na její výsostné území.

Jana Hradecká. Mája je velmi otevřená a přátelská a tak jsme pokoj vybavily i pro návštěvu kamarádů. Mája Hradecká. Když teď můžu mít pokoj sama pro sebe, chtěla bych, aby byl stejný jako já.

Prostor. Atypický podkrovní pokoj v rodinném domě původně sloužil třem sestrám, které si v něm díky patrovému uspořádání dokázaly najít jak své soukromí, tak místo pro společné hry. Problém. Starší sestry už vyrostly a šestnáctiletá Mája může mít pokoj jen sama pro sebe. Nastal čas na proměnu, která bude charakterizovat její osobnost i životní styl. Řešení. Velká skříň, na níž bylo dřív třetí lůžko, z prostoru zmizela, protože už není nutné ho rozdělovat na několik soukromých holčičích zón. Tak se místnost výrazně zvětšila a prosvětlila. Nábytek se nyní mohl rozmístit tradičním způsobem, kdy u vstupu je originální rohový stůl a centrálním bodem další části pokoje se stala velká pohodlná postel. Kolik to stálo? Nábytek – 17 993 Kč, doplňky – 2 140 Kč, osvětlení – 7 520 Kč, Barvy – 2 000 Kč. Celkem tedy 29 653 Kč.

Dříve. Tři sestry v jednom prostoru! Skříň oddělovala lůžka tam, že každý tu měla vlastní soukromí. Holky vyrostly a jsou z nich skvělé kamarádky. Dvě postele po stranách a v přízemí a mezi nimi zvýšené lůžko pro nejmladší sestřičku. Závěsy umožnily soukromí i dole.

Nyní. Barevnost nového pokoje je postavena na bílé a pudrově růžových odstínech vybočením k výraznějšímu tónu. Aby celek nepůsobil moc přeslazeně, přidaly jsme hodně věcí laděných do šediva. Světelná instalace na stropě je jedním z dominantních dekorových prvků. Do pokoje tak přibyl zajímavý motiv, kterého si každý všimne na první pohled a přitom vůbec nepřekáží.

Moje tři dcery vyrostly v dětském pokoji, který jsme zařizovali s největším respektem k jejich soukromí. Když jsme s mužem dům postavili, holky se přirozeně přesunuly do patra a nadšeně přijaly možnost společného soukromí odděleného od rodičů. Uspořádání postelí do tří oddělených koutků milovaly od začátku. Navzájem se tu vychovávaly i podporovaly a myslím, že pokoj budou mít už navždycky v srdci jako kulisy svého dětství.

Čas na proměnu. V šestnácti letech se Mája dočkala chvíle, kdy si mohla pokoj přizpůsobit už jen svým potřebám. Samozřejmě, že jsme proměnu zase řešily společně s oběma staršími sestrami! Výsledek už však opravdu odpovídá jen životnímu stylu naší Máji. Je přátelská a kamarádská, což znamená, že u ní často přespává jak nejlepší kamarádka, tak občas i větší parta přátel,. Proto jsme se snažily pokoj co nejvíce otevřít a zjednodušit, nad tyčí na oblečení jsme vyhradily místo pro ukládání lůžkovin, které jsou při větším počtu osob vždycky třeba.

To jsem já. Mája je studentkou hudebně dramatického oboru na Pražské konzervatoři a tak jsme pokoj ladily pomocí romantických motivů, které patří k baletu, jemuž se celé dětství věnovala. Při proměně jsme využily většinu původního nábytku, který je teď jen jinak rozmístěný nebo přelakovaný. Jen žebřík, vzpomínka na původní pokoj, je i teď pořád stejný!

Detaily. Bojovala jsem proti otevřené šatní skříni, ale Mája mě dostala, jak si ladí věci podle barevných odstínů, a tak jsem ustoupila. Pořádkumilovná dívka má o svých věcech dokonalý přehled. Paravánek, hezký detail se vzorky tapet. Šperky sluší i krejčovské panně. Bílá je symbol čistoty a elegance, lehkosti a světla. Dívčí růžová má různé formy, nejjemnější je pudrová. Neutrální šedá je decentním partnerem pro ostatní barvy.

V novém pokoji zůstal původní žebřík, díky němuž se dá dobře otevřít i horní okno. Kromě toho, že připomíná původní interiér, je také hrzkým prvkem, který jako vertikála vyvažuje vysokou skříň.

Pokoj neustále pulsoval energií tří kreativních sestřiček. Dnes je tu klidné zázemí pro studentku, které se kreativita stala životním stylem.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek