Tajemství trendy obývacího pokoje – jak vybavit skandinávský minimalistický interiér?

Obývací pokoj je posledních pár let velké téma – v interiérech trávíme čím dál více času a „obýváky“ získávají podobnou image jako např. lounge v hotelech. Jsou místem setkávání a relaxu, ale i prostorem pro drobnou práci a zájmy a už dávno nepatří mezi úzkostlivě udržované komnaty pouze pro hosty a výjimečné posezení. Práce interiérového designéra je tedy dokonale vystihnout osobnost klienta a navrhnout obývací pokoj tak, aby odpovídal klientově životnímu stylu.

Může sloužit jako místo pro dětskou hru a pro setkání celé rodiny, nebo i třeba jako volnočasový ateliér. Správné zařízení udělá z obyčejného obýváku výjimečný trendy prostor dýchající pohodou a odrážející jedinečnou a výjimečnou osobnost jeho obyvatele.

Takzvaný skandinávský interiér je svěží a ne přehnaně přezdobený způsob zařízení interiéru pocházející z Norska, Finska a Švédska. Jeho designérskou ikonou je finský architekt Alvar Aalto a celkový obraz o tomto stylu si nejlépe uděláte v obchodním domě IKEA.

Čistý skandinávský interiér upřednostňují lidé s potřebou množství světla a jasu, preferencí elegantního a útulného vzhledu a otevřenými dispozičními řešeními. Oblíbené jsou kusy nábytku ze světlého (a často i ohýbaného) dřeva, dřevěné světlé podlahy, žádné nebo úsporné okenní dekorace a mnoho různorodých svítidel. Pro zateplení jsou volené textilie z bavlny, lnu nebo mušelínu. Barvám vládnou šedá, bílá a černá.

Volit ale můžeme mezi dvěma směry skandinávského stylu – mezi tím čistým, minimalistickým s vyloženě rustikálními prvky nebo mezi moderním eklektickým s pestrobarevnými doplňky. Zvolíme-li totiž druhou variantu, skandinávie dostane velmi hravou podobu.

V kurzu jsou „lovecké“ trofeje, pestrobarevně pomalovaný nábytek, mnohobarevné koberce… Nicméně pozor, u eklektického interiéru lze velmi lehce sklouznout ke kýči, je proto dobré držet se nordického základu – bláznivé prvky nejlépe vyniknout ve sněhobílém prostoru.

Pokud se nechceme svazovat bílou barvou, můžeme zvolit odnož eklektického stylu, kterou je styl neoeklektický. Neoeklektika vytrhává charakteristické prvky určitého stylu z jeho původního kontextu a zasazuje ho do vlastního prostředí s moderními prvky. Kombinuje často i protikladné styly, napodobuje tvary historického nábytku, ale v novém pojetí a vyhotovení.

Podstata eklektických prostorů je různorodost, povolené je všechno. Základem je dobrý vkus a cit pro kompozici kontrastních prvků, dobrý interiérový designér ale tyto schopnosti má, není se tedy v čeho bát. Odvážnost v kombinování na první pohled se nehodících prvků je klíčem, se správnou mírou se docílí úžasného výsledku! Eklekticky hlučný, nápadný, zarážející, nezvyklý a mnohobarevný interiér není pro každého, ale obývací pokoj v tomto stylu dokonale odrazí výjimečnost právě jeho obyvatele.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek