Paříž – kam zajít za designem?

Pařížský veletrh mívá zcela jinou atmosféru nežli převážně čistě designové Milano. Francouzi milují dekorace, květiny, expozice jsou zabydlené, voˇavé a různorodé. V Paříži uvidíte kromě atypického, klasického, vintage i moderního nábytku i  velkou nabídku tapet, textilu, přehozů, svícnů, svíček,, obrazů, rámečků , osvětlení, živých řezaných i hrnkových květin v nádherně působivých aranžích , vintage křesel, kožešin a  koberců. Do téměř každé expozice by měl člověk chuť se hned nastěhovat , nebo minimálni alespoň chviličku déle nasávat pohodu a inspiraci.Londýn je kontroverzní město, které člověk buď bezvýhradně miluje, nebo nenávidí. K tak různorodému, barevnému, kosmopolitnímu městu nelze zůstat lhostejný. Je jako stvořený pro královskou rodinu, profesory historie, anarchisty i pop divy. Londýnů je zkrátka mnoho a jej jen na vás, z jaké stránky jej chcete poznat blíže. Pro to ale ani 10 návštěv nestačí . Londýn dokáže překvapit, potěšit a inspirovat i po sté.

Pařížský výstavní park se nachází v severní části Paříže, ve čtvrti Paris Nord Villepinte a je o 100 000m2 menší než je veltržní plocha Milána. Přesto rozloha 190 000m2 je dostatečně obrovská na to, abychom se na veletrhu mohli pohybovat 5 dní a neměli pocit , že vše už jsme viděli. Do Paříže můžeme zajet v lednu , kdy se představuje více novinek a veltrh se zdá býti plnější a výživnější, než zářijová varianta. Zářijový veletrh představuje i nabídku zahradního nábytku a dašího vybavení , které je většinou aranžováno venku a svádí tak k příjemnému posezení. To je zase velká výhoda teplého září,  takže nakonec jsme došli k závěru, že je třeba navštívit Paříž jak v mrazivém lednu, tak i slunečném (opravdu jsme zatím vždy měli takové štětí ) září.

Z letiště pařížského letiště Charles de Gaulle jezdí zdarma pravidelně ve 30ti minutových intervalech shuttle k výstavišti Paris Nord Villepinte. Další bus zdarma k veletržnímu areálu  odjíždí ze stanice metra Porte Maillot. stejně tak i z veletrhu večer odjíždí autobusy zpět. Využít můžete i rychlovlaky RER B. Stanice se jmenuje Parc des Exposition, který je v těsné blízkosti letiště Charlese de Gaulla. Dalším rozdílem proti mlánskému veletrhu je možnost přímého zakoupení vystavovaných předměů poslední den veletrhu. Ceny jsou velmi příznivé, není tedy divu, že i z řad našich studentů již bylo uzvřeno několik kontraktů na dovoz a prodej určitého typu vybavení. Veletržní plochyy jsou rozděleny tematicky na 8 částí – např. doplňky, textil, nábytek, ale i podle stylů např. etno, country, asie, provence.

Designer ovšem nejenom veltrhem nechává se inspirovat, ale samozřejmě vyrazí i do zajímavých ulic pařížských. Návštěva  nejznámějšího blešího trhu Marché aux les puces de St. Ouen, kde pravidelně nakupují i takové hvězdy jako Madonna, Bruce Willis či Kate Moss je přímo designerskou povinností. Nejen hlavní historická budova tržiště je nacpaná skvosty více či méně hodnotnými k prasknutí, ale především spousty malých krámů ve spleti uzoučkých uliček jsou plné, barevné a báječné, že se člověk blahem přímo rozplývá a nejraději by koupil všechno. Trh je otevřen každou sobotu, neděli a pondělí.

Určitě se musíte zajít podvat i do skvostné galerie Laffayette, historického obchodního domu, který jsme v jakoukoliv denní či večerní hodinu, v jakémkoliv ročním období, nezažili vylidněný . Ikdyž probojovat se nesmírným množstvím koupěchtivých návštěvníků je náročné, návštěva galerie Laffayette se rozhodně vyplatí nejen pro všechna ta zvučná jména oděvních designerů , ale  především  pro tu historickou krásu  vnitřního atria. Také návštěva centra moderního uměn Centre Pompidou ve čtvrti Saint Meri je téměř povinností každého kreativce. Zajímavá a inspirující je již samotná moderní budova centra, která byla dokončena v roce 1977. Budova je obrácená naruby – tedy veškeré technické záležitosti, které se většinou skrývají vevnitř, nebo odkonce pod omítkou, jsou zde vystaveny všem pohledům. I komunikační a přechodové zóny jako chodby, schodiště ,výtah i jezdicí schody jsou vedeny po skleněné fasádě.

Zkrátka –příště do Paříže jedině s Interier design školou Intermezzo.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek