„Lépe nám bude v útulném interiéru než v přetopené místnosti,“ říká bytová designérka Jana Hradecká

V zimě ubývá světla, což má na náš výkon i náladu negativní vliv. Avšak oproti Skandinávii, která je mimo jiné domovinou kvalitního a trendy interiérového…

V zimě ubývá světla, což má na náš výkon i náladu negativní vliv. Avšak oproti Skandinávii, která je mimo jiné domovinou kvalitního a trendy interiérového designu, jsme na tom u nás s množstvím světla přes zimu stále poměrně dobře. Můžeme se u Skandinávců inspirovat? Jak to udělat, abychom se v interiérech cítili dobře i přes zimu? Nejen o tom jsme hovořili s Janou Hradeckou, přední interiérovou designérkou a ředitelkou školy interiérového designu Intermezzo.

Skandinávské země jsou proslulé nedostatkem světla během zimního období. Řekla byste, že se tato skutečnost promítá do skandinávských interiérů?

Ano, právě proto se v těchto interiérech často používají světlé malby. Bílá má ze všech barev nejvyšší odrazivost a světlo násobí. Pro teplejší pocit se používají dřevěné podlahy, pocitu útulnosti napomáhají i kožešiny, plédy, polštáře a závěsy. I přesto, že by bílá mohla evokovat chlad, zůstává interiér díky útulnosti stále pocitově teplý. Důležitou roli hrají i živé rostliny, ať už hrnkové či řezané, a populární je i tzv. „hygge“. Používají se svíčky, které dodávají hřejivou atmosféru – v tomto ohledu jsou Skandinávci mistři. Samozřejmostí je dostatek různých druhů osvětlení.

Co vlastně znamená to kouzelné slovíčko „hygge“?

Není to úplně snadno přeložitelný výraz. Já bych to přeložila jako „teplo domova“ nebo „pohodový interiér“, ve kterém se lidé cítí uvolněně. Zásadní je pohodlí a příjemná atmosféra. Zvlášť v zimě se člověk touží vrátit domů do tepla. A teplo jako takové nezáleží jen na stupních Celsia, ale i na zařízení. Věřím, že se člověk bude cítit lépe při devatenácti stupních Celsia v interiéru, kde se vyskytují teplé materiály než v pocitově chladné, ale přetopené místnosti. Obrovský rozdíl udělají textilie, například koberce. Jsou interiéry, ve kterých velmi pěkně vyniknou také koberce perské. Krásně kousky najdete třeba v prodejně Ariana Perské koberce, kde mimochodem právě probíhá velký výprodej. A také závěsy. Osobně mám doma dvoje, jedny na zimu a jedny na léto. Letní jsou světlejší a z lehčího materiálu, zimní jsou vlněné, tmavší a těžší a vytváří pocitové teplo. Kouzla můžeme dělat i v ložnici, hladké saténové povlečení bude chladnější, bavlna či len zase teplejší. Já mám doma krásné povlečení značky NatyNaty a jsem s ním spokojená.

Které materiály naopak špatnou náladu v zimě spíš prohloubí?

Studené materiály a vysoce lesklé plochy. Když máte v obýváku dlaždice a na nich skleněný stůl s chromovými nohami, bude v zimě potřeba dlažbu zakrýt kobercem a přes stůl přehodit ubrus. Dojem může i nadále zůstat minimalistický, pokud vybereme správně.

ak je to s umělým světlem, dá se s jeho pomocí docílit přes zimu příjemnějšího pocitu?

Často se setkávám s názorem, že čím žlutější světlo, tím více si simulujeme sluníčko, ale není to pravda, denní svit je totiž bílý. Do interiéru je tedy nejlepší teplé bílé světlo. Doporučuji více různých typů osvětlení, ne jenom centrální, ale i stojací, nástěnné, stolní, aby se daly zapnout různé okruhy a tím měnit atmosféra. Doplňková světla do oken i interiéru najdete například v prodejnách Eglo. Užitečné jsou také stmívače. Člověk by se měl dennímu světlu přizpůsobovat a s tím, jak se stmívá, připravovat ke spánku i své tělo. Ve chvíli, kdy na sebe nechávám působit plné světlo, se tělo ke spánku připravit nedokáže. A vyloženě škodlivé je modré světlo vyzařující z displejů a televizní obrazovky.

Není to tak, že minimalismus evokuje chlad a interiér plný věcí zase pocit tepla?

To ne, jde v prvé řadě o použité materiály.

Jana Hradecká

Od roku 2005 navrhuje interiéry. V roce 2008 založila úspěšnou školu interiérového designu Intermezzo, která se stala první soukromou školou tohoto zaměření, jež získala akreditaci MŠMT. V roce 2013 napsala knihu Škola interiérového designu, která se pro velký zájem třikrát dotiskovala. Navrhuje autorský nábytek, dělá scénografii pro dvě divadla a v minulém roce založila Asociaci interiérových designérů a dekoratérů. Má tři dospělé dcery.

Taky má ráda adrenalinové sporty, klidné vycházky se psem i koukání do ohně s kocourem na klíně.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek