Modrá je dobrá – voda a vzduch, klid a soulad, důvěra a tradice

Modrá je planeta, kde můžeme žít.
Modrá je voda, kterou musíme pít.
Modrá je obloha, když vodejde mrak.
Modrá je dobrá, už je to tak…

Zpívá Ondřej Hejma, a má pravdu, To všechno je modrá a ještě něco navíc. Neexistuje barva, která by byla oblíbenější. Modrou jako neochvějně nejoblíbenější označilo 40 % respondentů celosvětového průzkumu. Zajímavá je i skutečnost, že ani v jedné zemi se neumístila na jiné než první příčce. Druhou nejoblíbenější se přitom překvapivě stala fialová, jejíž obliba, jak se zdá, roste. Důkazem je i fakt, že mnoho světových značek má ve svém logu jako tzv. korporátní barvu zvolenou právě modrou. Pro příklad nemusíme chodit daleko, většina z nich je etablovaná i na českém trhu: HP, Nokia, IBM, Philips, Ford, Samsung, Pepsi a mnoho dalších. Také banky, pojišťovny a politické strany využívají ve svůj prospěch oblíbenost modré a také její charakteristické působení na lidi, kterým je jistota, konzervativnost, spolehlivost, důvěra a stabilita.

Podle psychologů je modrá barvou klidu, uspokojení, souladu. Mají ji rádi lidé citliví, s bohatým vnitřním životem, hledající lásku a oddanost. Symbolizuje něhu, věrnost, důvěru, oddanost a tradici. Dávají jí přednost lidé, kteří touží po klidu: unavení, přepracovaní, i ti co nemají rádi změny. A když někdo modrou odmítá? Možná má strach ponořit se do hlubin vlastního nitra, možná není spokojen se svými současnými vztahy, s vazbami, které tato barva představuje. Asi ho zatěžují, není to žádné klidné bezpečí, ale spíš nudná závislost. S odmítáním modré se často setkáváme u mladých lidí, kteří touží „vylétnout z rodného hnízda“. Z historie je modrá nejčastější barvou připisovanou bohům. Nejvyšší egyptský bůh Amón je modrý, což upomíná na jeho kosmický původ; mexický bůh Quetzalcoatl, Opeřený had, stvořitel Aztéků, je rovněž modrý. Indické bohy poznáme podle sinavě modré pleti, germánský Odin nosí modrý šat, gotická Panna Marie se halí do modrého pláště a modré pozadí na renesančních obrazech je symbolem nekonečnosti božského vesmíru.

A modrá je také barvou vody a vzduchu, nekonečného průzračného nebe. Patří ke studeným barvám. Tmavě modrá je barvou spolehlivosti, míru a celkově uklidňuje. Zlepšuje schopnost se soustředit. Světle modrá připomíná nekonečnost nebe, přináší inspiraci a dává pocit svobody. Vyjasňuje duši i ducha. Modrá je barvou vyváženosti a vnímavosti. Pocitově nás uzavírá, melancholizuje, podněcuje k snění a zastavení se. V našem uspěchaném a hektickém světě je balzámem na duši, zklidňujícím obkladem a vlastně je to ona, která nás nenápadně spojuje se sebou samým. Konejší a uvolňuje napětí a stres. Stačí si jen připomenout, jaké pocity v nás vyvolává nekonečná blankytně modrá obloha nad hlavou nebo představa hlubokého, temně modrého oceánu, ponoříme-li se pod mořskou hladinu. Tak proč si trochu tohoto klidu a pocitu splynutí s duchem všehomíra nepřenést do našich domovů? Zajímavý je fakt, že barvou roku 2013 je právě královská, umírněná a hluboká modř. Je to mocná, silná a elegantní barva, která v sobě snoubí solidnost s elegancí a magičností. Jako malířská barva překvapí nečekaně hlubokým půvabem. Důležité je však použít ji v interiérech, které si ji mohou dovolit.

Z hlediska světových stran určitě ne v severních prostorách, spíše v jižních a prosvětlených, a také tam, kde chceme podpořit její přirozené působení na člověka, tj. v místech, kde chceme odpočívat, relaxovat a být spíše pasivní než naopak. Záleží také na tom, v jakém množství a proporcích ji použijeme a se kterými dalšími barvami ji v interiéru či exteriéru zkombinujeme. Tím můžeme ovlivnit její působení na nás i prostor. Například inspirace Středomořím na fasádách domů. Nádherné modré tóny moře ožívají na průčelí řeckých domů. Dveře, okna, mříže a střechy, to jsou dokonalé doplňky, které jsou základem nezaměnitelné řecké lidové architektury. V interiérech máme také mnoho možností, jak modrou použít. Zde je několik příkladů.

  1. SOULAD: modrá v různých intenzitách
    Pastelově modrá, azurově modrá, královská modrá i pařížská v jednom prostoru? Takový monochromatický interiér bude působit velmi silně a zajímavě. Může působit chladně, ale se dřevem, které pocitově takový interiér zateplí, to bude to pravé.
  2. HARMONIE: modrá a tyrkysová / modrá a indigo
    Analogické barvy, tj. barvy s podobnou kvalitou, vytvářejí v interiéru harmonickou, nekontrastní, ne však nezajímavou atmosféru. Jedna přes druhou krásné procházejí, zklidňují a podněcují k relaxaci či meditaci.
  3. KOMPLEMENTÁRNÍ KONTRAST: modrá a oranžová
    Velký, avšak vyvážený kontrast těchto komplementárních barev dodá interiéru vzrušení a napětí. Teplá a živá oranžová krásně vyváží chlad a určitou odměřenost modré.
  4. TRIADICKÝ KONTRAST: modrá, červená a žlutá
    Triáda v barevném provedení modro-červeno-žlutém působí na první dojem trochu prvoplánově nebo dětsky, ale zdání může klamat. Použijme ji v dospělém interiéru, například modrou na stěny, červené zařizovací prvky a žluté doplňky, a sami budeme překvapeni skvělým výsledkem.
  5. TYPICKÁ KOMBINACE: bílá a modrá
    Tuto kombinaci nemusíme ani představovat. Vznešený bílý interiér doplněný a podpořený modrou barvou je stálicí v interiérovém designu. Mějme ale na mysli chladné vyzařování takového prostoru, takže pokud není ve vile u moře, nezapomeňme na strukturované povrchy a pocitové zateplení.

V neposlední řadě vždycky platí, že pokud se budeme inspirovat použitím modré v přírodě, na obloze či na hladině moře, a podaří se nám krásnou přirozenost přírodních kombinací zopakovat vinteriéru, máme vyhráno.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek