Brno – vila Tugendhat

Jana Hradecká, designérka a zakladatelka interier design školy Intermezzo

Vila Tugendhat je, spolu s pavilonem v Barceloně, stylově naprosto čistým představitelem funkcionalismu. Jedná se o první objekt moderní architektury v ČR (a čtvrtý na světě), který byl zařazen mezi památky UNESCO.

Pouhých 14 let po otevření art –deco hotelu Imperial a 16 let od otevření Obecního domu, německý architekt Mies van den Rohe začal pracovat na dvou významných projektech. Prvním je již zmíněný německý pavilon pro světovou výstavu v Barceloně a druhým je právě vila Tugendhat. Jejich podobnost tedy není jen čistě náhodná a dosud není zcela jisté, který z architektonických projektů byl dokončen dříve.

Křesla, která Mies van den Rohe navrhl pro světovou výstavu a nazval je příznačně Barcelona, se objevují také v hlavním obytném prostoru vily Tugendhat. Stejně tak i použité materiály a formy, jako např. travertinové podlahy, prosvětlené příčky z pískovaného skla, plastiky ženských postav, ocelové sloupy křížového půdorysu, chrom, zrcadlící lesklé povrchy a nádherná onyxová stěna tyto dvě stavby spojují. Obě stavby měly pohnutý osud, žádná z nich se v době svého vzniku nesetkala s nadšeným přijetím veřejnosti. Většinová laická veřejnost mívá s přijetím těchto nádherných staveb problém dosud, nicméně tehdy dokonce i veřejnost odborná byla rozdělena na nadšené přívržence a zatvrzelé odpůrce nového stylu.

Pavilon v Barceloně zůstal nepochopen a v roce 1930, kdy se manželé Tugendhatovi stěhovali do své nové vily, byl již téměř rok zcela rozebrán.

Ani manželé Tugendhatovi spolu se třemi dětmi si vily příliš neužili. Roku 1938 byli jako židé nuceni emigrovat. Vila během války sloužila nejprve jako sídlo gestapa, poté v ní byl ubytován W. Messerschmidt s rodinou. Na jaře r.1945 si vilu přivlastnil jezdecký oddíl rudé armády, který za necelé 2 měsíce pobytu dokázal vilu zcela zdevastovat. V nádherném proskleném hlavním prostoru s výhledem do zahrady si udělali stáje a na otevřená ohniště přikládali kusy nábytku z drahých cizokrajných dýh. Vila prošla mnoha peripetiemi a původní majitelé se zpět již nikdy nenastěhovali. Paní Greta Tugendhat měla možnost navštívit vilu pouze v době tzv.pražského jara.

Nyní je vila po náročné a citlivé rekonstrukci přístupná veřejnosti a komentované prohlídky jsou vyprodány dlouho dopředu. Neváhejte proto a zarezervujte si své vstupenky včas. A stejně jako i u ostatních tipů na výlety říkám, že jedna návštěva rozhodně nestačí.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek